Treceți la conținutul principal

Glazura stralucitoare colorata

   

Nu  stiu sa va spun de cati ani caut o reteta pentru o glazura stralucitoare pe care sa o pot colora dupa cum vor muschii mei. Toate incercarile s-au soldat cu "ntz, ntz, ntz... mai caut!" Si de la o reteta scrisa de o fata draguta din Grupul dulce de pe FB amestecat cu niste explicatii dintr-un link din care am inteles si eu cat am putut ca "ablar, nenea, ablar si adaugar si amestecar..." (daca ma uitam la telenovele poate intelegar mai multo) - vedeti si voi - am reusit sa fac glazura pe care trebuie sa o explic pe indelete si s-o las posteritatii si pentru ca am promis ca ma invrednicesc s-o scriu . Hai sa va pupe mama pe toti si sa incep sa explic ce am facut eu si pentru cat ajunge si cum se mentine... bla, bla-uri de acestea pe care majoritatea nu le scriu

Cantitati;
50 ml apa
100 g zahar
100 g glucoza
65 ml lapte condensat
100 g ciocolata alba
6 g gelatina dizolvata in 36 ml apa
Am pus intr-o craticioara 50 ml apa cu 100 gr zahar tos si o tableta de 100 g glucoza (ca sirop de glucoza n-am gasit). Nu m-am obosit sa topesc glocoza inainte ca m-am gandit ca daca tot trebuie sa duc amestecul pana la 103 grade (am termometru, da?!), pusca mea, are timp sa se dizolve si glucoza! Am mestecat si am obtinut ce se vede in pozica de mai joso !:))

laptisorul condensat - de la Lidl - intr-o alta cratihioara (ca tot ablar...) astepta sa primeasca fierbinteala si ciucalata alba. Si cum eram in probe doar - am folosit Schohetten, nu m-am strofocat sa fac rost de ceva profi! Si-am amestecat si-am amestecat pana s-a facut asa miam, miam. 
Sa vorbim de gelatina: Inculpata, adica moi,  a avut granule, ca deh! aia posedam in casuta de ursi si e mai ieftina si e mai naspa, dar asta am pus, jur. Am hidratat-o fix in cantitatea de apa din reteta si apoi am omorat-o nitel pe baie de apa ca sa nu risc nimic, trosc, pleosc si colorantul si cand a ajuns la 30 grade cica e buna de pus pe tort.
 Si acum sa-mi pun nisip in cap sa va spun ce am gresit, dar din greseli, nu? s-au descoperit cele mai misto prajituri. M-am gandit sa fac juma de compozitie, ca sa nu stric si oricum tortuletul pe care ma gandisem sa-l fac era mic, micusor. Si am pus totul la juma mai putin ca pana am ajuns la gelatina, prietena mea "roza" a uitat sa imparta si p`aia la juma. Mi s-a parut mie ca e un pic mai groasa decat a lu` nenea Ablahar din video... dar m-am gandit ca siguramente ceva nu am facut io ghini, ghini di tat!
 In clip zice el caliente... ceva de 24 oras.. dar habar n-am ce zice. ... si la ce i-ar folosi. Ma rog ! Bag si eu "maciuca" de la mixer in vas, fac la fel ca nenea din video, probabilmente ca am facut o lecuta mai mult ca am vazut cum bag aer in glazura si m-am oprit, na ce sa fac?! Oricum nu stiu la ce a folosit operatiunea ca la ce facusem io, sigur nu trebuia! Sclipicioasa a iesit de-ti venea s-o pupi. Gustoasa e, de-ti vine sa te pupi. Dar gelatina, nea... gelatina a inchegat-o mintenas... sa nu ne miram ca nu avem de ce nu? Daca nu ma grabeam sa o intind o mancam cu lingurita.

Dupa 2 zile de stat in frigider, dantela ca decor - impecabila, glazura - absolut minunata, fara niciun cusur !
Data viitoare bag si ceva aroma ca sa fie si mai "vaaai mama mea! ce minunatie"
Spor sa aveti si sa ma pomeniti si daca nu am scris clar, intrebati-ma ca-s p`aci!

Comentarii

Mery a spus…
ce bine arată 👍👍👍👍ai răbdare , felicitări!!!!
Lubita Iancu a spus…
Draga mea,tin si voi tine minte mereu vorbele unui bucatar vestit si anume ca:"nu-ti trebuie reteta pentru un preparat bun daca stii sa gatesti;ai nevoie doar de ingrediente"!!
De aceea-ti spun ca am inteles perfect de la tine cum sta treaba,chiar daca ai uitat sa spui de colorant;voi incerca si eu asa ceva,sa vad poate de ziua mea!
Pup cu mare drag!

Cele mai vizitate

Raftul bunicii - bucuria de a lucra cu faina perfecta

 povestim despre faina  Raftul Bunicii

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat  Raftul Bunicii  )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie a...

Tort cu volan pentru Stefan

La multi ani, Stefan! Sa-mi traiesti!

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca        M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.       In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor... - gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne - faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna - drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme... Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu i...