Treceți la conținutul principal

Ciorba de cartofi cu afumatura si smantana


In luna Ianuarie 2016 - provocarea lansata de Laura a adus pe firmament afumatura. Si m-am gandit si m-am razgandit ce as putea face eu sa pot fi prezenta asa cum am promis. Mi-am amintit de ciorbita mult pomenitei mele bunici doar pentru ca al meu sot a venit cu pofta ... "Ursuleata, da` o ciombica d`aia buna, da buna, buna de tot, cu cartoci si `fumatura si mstana... nu papam si noi" ... folosind limbajul juniorului de pe vremea cand era foarte junior

Asa ca m-am pus pe prestat.

Si-am curatat vreo 6 cartofi mai mari asa ca pentru gospodina puturoasa care uraste sa cumpere din cei mici, un ardei Kapia, o radacina de patrunjel, juma de telina, vreo 2 cepe, 2 morcovi, adica balarii de ciorba... toate astea in timp ce pe foc bolborosea o oala in care fierbeau niste coaste afumate de la vreun porcusor (habar n-am ce cantitate ca si kile, dar un sir juma de la alimentara achizitionat ca in dotare  nu sa exista nicio afumatoare)

Si cand carnea din oala s-a apucat sa imparfumeze bucataria de te-apuca toate poftele am inceput sa adaug legumele. Sa ma vezi ce bucurie pe capul meu ca la tv-ul din bucatarie stie doar un post si lesne de inteles care, un nene unguresc s-a luat dupa mine si l-a apucat si pe el gatitul unei ciorbe cam ca a mea. Pai asta-i educatie? Sa furi ideea de la mine si tu sa filmezi sa te vada natiunea???? Breeee... Asa ca m-am luat la intrecere virtual cu personajul de pe sticla... Numa ca a mea fu mult mai buna ca am gustat-o la a lui am dubii... :)))
Un ochi la concurenta, un cantecel sa nu-mi piara bunadispozitie, toaca leustean , niste frunze de telina din congelator, poc si un patrunjel verde.... GATATATATATA! si fugi in sufragerie cu o lingura de ciorba sa guste Ursul si sa dea verdictul si nota.

Am luat un mare 10 cu + + + + + + +.
Asa ca pot sa va invit pe frigul asta la o ciorbica mega-super-spectaculoasa ca la bunica mea !!!!
Cine vrea pune smantana, cine nu - habar nu are ce pierde! E mai mult o supa ca in acceptiunea mea ciorba trebuie sa fie acra!

Comentarii

doina bita a spus…
Cred ca ciorba este buna, de totttt!!!! MMMMMMM...maine fac si eu! Super idee mi-ai dar Carmen! Ce bine arata....pup!
Lubita Iancu a spus…
Insfarsit am dat de blogul tau ca de mult te caut;buna ciorbica!
Pup fata draga!

Cele mai vizitate

Raftul bunicii - bucuria de a lucra cu faina perfecta

 povestim despre faina  Raftul Bunicii

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat  Raftul Bunicii  )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie a...

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca        M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.       In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor... - gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne - faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna - drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme... Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu i...

Provocarea lunii Decembrie 2015 Traditie si gastronomie romaneasca - Cozonacul de Craciun

Sunt gazda lunii Decembrie 2015  Traditie si gastronomie romaneasca si va provoc cu tema: Maria sa, COZONACUL de Craciun!!! Povestea ca de obicei : Una din cele mai frumoase amintiri ale copilariei legate de sarbatori era magia cozonacului, de la modul miraculos in care crestea coca in bucataria bunicii mele, pana la mirosul naucitor care umplea toate coltisoarle casei. Mai ales ca anunta zile de mare bucurie, musafiri, cadouri de la  mos Craciun, zapada si joaca . Bunica mea mergea pe o reteta proprie, insa dupa ce fiecare din cei ai casei isi exprimau preferintele, face pentru fiecare dupa pofta. Cu muuuuulta umplutura si nuca, mac, stafide, multa ciocolata, dar si rahat de mai multe feluri.  Si va mai fac o marturisire – mai mereu, ca toti copiii, preferam doar miezul dulce… In familia mea preferatul este trandafirul cu visine, idee preluata de la Poka, o fata tare draga inimii mele,  Si nu ma pot abtine sa nu scriu si aici  povestea: ...