Treceți la conținutul principal

Placinta trandafir


Plașantă trandahir pe repede si pe hèităreală!
Dânsa nu s-o rășît dar iaca rațeta!
Hai, iubiti-ma!
1 pachet de foi de placinta si 50 grame unt topit. Vedeti voi cum îl topiti. Eu mi-am făcut muci cuptorul cu microunde, mai bine îl puneam pe h'aragaz.
Prim-as data se face un preludiu scurt cu forma. Se unge ca la masaj. Apoi se apuca cu nesaț o foaie, se vopsește cu untul pricinos si se aduna foaia evantai cu destele si se înșurubează, se pune fix în mijlocul formei următoarea foaie la fel dar adunata asa ca pentru a-ti face un evantai se pune în tava din locul unde se termina prima si se învârte după mijloc si ii dai înainte. Aceleași dejte de mai devreme asejeaza pliurile după cum ii place lu' ochiu. Se vâră cu talent strigând Oleee! în cuptor la 175 de grade.
Cat își face treaba lui, tu faci treaba ta.
Spargi cu placere 3 oua adaugi 200 gr zahar tos si le bâțâi o lecuta cu telul.asta după ce pe aragaz intr-un ibric se încălzesc 400 ml de lapte cu coaja de lămâie, un baton de scortisoara, vezi sa nu dea pe foc. O sa ai și aragazul si cuptorul de șters ca fata, sa nu zic baba, ca încă nu-s!
Iei ibricul si te arzi puțin la degete ca doar te grăbești si-ti pui frână când începi sa torni fierbinteala peste oua. Aici tre sa intervină talentul de la sat. Se pune ușor, ca la balet, cate puțin din laptele fierbinte, nu de alta dar ajungi la omleta, învârtind telul.
Au trecut cam 10 minute. Beleaua din cuptor e frumoasa. Inhati cu nădejde ibricul si il torni peste belea. Acus te gândești cum se așează un guler de camasa si o mai coafezi nițel. De acum e treaba lui cuptor. Ar trebui sa va meargă reptere, cum zicea al meu pe la 3 anișori. La mine a mers mai greu ca ba coace, ba nu, un fițos!
A durat mai mult sa scriu decât făcutul.
O belea de plăcintă, pe repede si fără bătăi de cap. Te duce puțin cu gândul la un cremsnit, mmmmmmm!

Va pupa Carmen care așteaptă HaPlauzelele! 

Comentarii

Cele mai vizitate

Raftul bunicii - bucuria de a lucra cu faina perfecta

 povestim despre faina  Raftul Bunicii

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat  Raftul Bunicii  )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie a...

Tort cu volan pentru Stefan

La multi ani, Stefan! Sa-mi traiesti!