Treceți la conținutul principal

Pâine cu lapte


40 gr faina si 200 ml apa se pun pe foc 
 se fierb, amestecand

 s-a legat? E gata! Se pune in bol, se infolieaza si se da la frigider pentru 6 ore (zice reteta) A mea a stat de la 8 dimineata pana la 8 seara
si acum reteta originala zice asa
580 gr faina - am pus
  60 gr zahar - am zis ca e prea mult pentru romani si am pus doaar 30 gr
  12gr sare - pus
  10 gr drojdie uscata - pus
  10 gr lapte praf - Am constatat ca ce aveam expirase asa ca am sarit dar am mai adaugat o lingura faina
   Toate uscaciunile astea se amesteca  pada-dam, pada-damm , nu e nevoie de talent si nici pe mai departe. Asa! Mai departe  avem nevoie de ceva lichide

260 ml lapte (zic eu sa nu fie chiar de la frigider)
 50 gr ou ( al meu a avut 55 gr, o balanta ca mine cantareste tot si am zis eu in capul meu... sa vezi ca o sa mai vrea putina faina si a vrut si i-am mai dat 1 lingura plina de faina). Momentul in care se pune si maclavaisul facut de dimineta. Nici asta nu trebuie sa fie direct din frigider. De ce? Simplu.              Lungim timpul de dospire. Chiar reteta spune ca va sta la dospit intre 45-60 minute in prima faza. Intre cele 45 si 60 de minute e totusi ceva si  aici e diferenta, la temperatura din incapere, a unor ingrediente
Asa parca imi revin nitel . Atat m-am chinuit sa incarc pozele si asa m-am necajit ca e atat de greu sa scrii cand nu ai un laptop adevarat !
  50 unt la temperatura camerei
Se porneste mixerul la viteza mica si usor, usor il ducem la maxim, O sa geama, n-o sa-i convina, nu-l bagati in seama. Are wati, are putere! Il lasam vreo 10 daca nu chiar 15 minute, sa-si faca treaba


si am avut dreptate acea ultima lingura in plus a facut diferenta si am obtinut finetea,
Nu stiu daca mai trebuia facut ceva dar eu am simtit ca e necesar sa-mi ung mainile cu ulei pentru a face "dragoste cu coca" E cel mai special moment, am format bila si i-am dat bucuria mea, crestem i-am zis, repede te rog, Nu a durat 40 minute.

fata de alt aluat care abia atins, da inapoim asta l-am gaurit cu destu` de 3 ori si tot sus era, a ripostat nitel la prima impunsatura si mi-a facut un balon
se divide in 6 parti ( pentru ca la ochi, e la ochi si la cantar e la cantar, e problema fiecaruia)
se pune folie si se mai lasa 15 minute
pana aici nimic greu, nimic grav, chiar ok, mai te uiti pe FB, mai faci ceva, nu stai chiar cu  ochii pe ceas dar poti pune o alarma sa nu uiti, Se ia fiecare bila pe rand, se intinde si se pliaza o parte si se sigileaza cu degetele prin apasare
si inca odata
si pe partea cealalta
se pun in tava, Pentru ca eram in testari am mers pe 2 variante sa vad si abia apoi sa ating perfectiunea, o tava mai mica am uns-o cu ulei si una a primit hartie de copt, ambele variante bune. Prima s-a dovedit a fi mica (cea de tteflon) cealalta chioara a fost perfecta si are cam 22-24 cm,
 se acopera cu folie alimentara si se lasa iar la crescut inca 30 de minute
 se unge cu ou si lapte - eu am pus doar galbenusul si 1 lingura de lapte, ca am vrut-o aurie.
hai la cuptor 25 minute la 180 grade.
Aici a fost momentul de panica. Mi-a fost teama ca se va arde in partea de sus
 Am schimbaat setarea doar pe rezistenta de jos, am actionat ventilatia ca sa se coaca totusi 3D si am scazut cu 5 grade temperatura dar mi-a crescut timpul cu vreo 5 minute. Am stat cu ochii lipiti de geamul cuptorului. I-am facut testul scobitorii pentru siguranta, nu era nevoie. Le-am scos pe un gratar si mi s-a parut ca nu o sa fie ca in video. Le-am accoperit cu un prosop si le-am lasat sa se abureasca.


A iesit o minune! Abia astept  sa vad si eu cata lume imi va multumi. Chiar daca nu am fost in verva povestitului azi dar sa ma credeti ca pe cuvant m-am chinuit sa trimit cate 5 poze pe email din telefon si apoi sa le descarc pe calculator ca sa ma pot tine de cuvant, asa chinuri ca mi-a  pierit cheful de povesti cu haz. Poate revin sau poate cand o refac ma apuca cheful de glumite!
Sursa este aici si se cheama Tangzhong milk bread
Va pupa Carmen!

Comentarii

Sofia a spus…
Multumim, Carmen! Arata intr- un mare fel, ca tot ceea ce gatesti tu! Abea astept sa incerc reteta!

Cele mai vizitate

Raftul bunicii - bucuria de a lucra cu faina perfecta

 povestim despre faina  Raftul Bunicii

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat  Raftul Bunicii  )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie a...

Tort cu volan pentru Stefan

La multi ani, Stefan! Sa-mi traiesti!

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca        M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.       In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor... - gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne - faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna - drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme... Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu i...