Treceți la conținutul principal

Pâine cu lapte


40 gr faina si 200 ml apa se pun pe foc 
 se fierb, amestecand

 s-a legat? E gata! Se pune in bol, se infolieaza si se da la frigider pentru 6 ore (zice reteta) A mea a stat de la 8 dimineata pana la 8 seara
si acum reteta originala zice asa
580 gr faina - am pus
  60 gr zahar - am zis ca e prea mult pentru romani si am pus doaar 30 gr
  12gr sare - pus
  10 gr drojdie uscata - pus
  10 gr lapte praf - Am constatat ca ce aveam expirase asa ca am sarit dar am mai adaugat o lingura faina
   Toate uscaciunile astea se amesteca  pada-dam, pada-damm , nu e nevoie de talent si nici pe mai departe. Asa! Mai departe  avem nevoie de ceva lichide

260 ml lapte (zic eu sa nu fie chiar de la frigider)
 50 gr ou ( al meu a avut 55 gr, o balanta ca mine cantareste tot si am zis eu in capul meu... sa vezi ca o sa mai vrea putina faina si a vrut si i-am mai dat 1 lingura plina de faina). Momentul in care se pune si maclavaisul facut de dimineta. Nici asta nu trebuie sa fie direct din frigider. De ce? Simplu.              Lungim timpul de dospire. Chiar reteta spune ca va sta la dospit intre 45-60 minute in prima faza. Intre cele 45 si 60 de minute e totusi ceva si  aici e diferenta, la temperatura din incapere, a unor ingrediente
Asa parca imi revin nitel . Atat m-am chinuit sa incarc pozele si asa m-am necajit ca e atat de greu sa scrii cand nu ai un laptop adevarat !
  50 unt la temperatura camerei
Se porneste mixerul la viteza mica si usor, usor il ducem la maxim, O sa geama, n-o sa-i convina, nu-l bagati in seama. Are wati, are putere! Il lasam vreo 10 daca nu chiar 15 minute, sa-si faca treaba


si am avut dreptate acea ultima lingura in plus a facut diferenta si am obtinut finetea,
Nu stiu daca mai trebuia facut ceva dar eu am simtit ca e necesar sa-mi ung mainile cu ulei pentru a face "dragoste cu coca" E cel mai special moment, am format bila si i-am dat bucuria mea, crestem i-am zis, repede te rog, Nu a durat 40 minute.

fata de alt aluat care abia atins, da inapoim asta l-am gaurit cu destu` de 3 ori si tot sus era, a ripostat nitel la prima impunsatura si mi-a facut un balon
se divide in 6 parti ( pentru ca la ochi, e la ochi si la cantar e la cantar, e problema fiecaruia)
se pune folie si se mai lasa 15 minute
pana aici nimic greu, nimic grav, chiar ok, mai te uiti pe FB, mai faci ceva, nu stai chiar cu  ochii pe ceas dar poti pune o alarma sa nu uiti, Se ia fiecare bila pe rand, se intinde si se pliaza o parte si se sigileaza cu degetele prin apasare
si inca odata
si pe partea cealalta
se pun in tava, Pentru ca eram in testari am mers pe 2 variante sa vad si abia apoi sa ating perfectiunea, o tava mai mica am uns-o cu ulei si una a primit hartie de copt, ambele variante bune. Prima s-a dovedit a fi mica (cea de tteflon) cealalta chioara a fost perfecta si are cam 22-24 cm,
 se acopera cu folie alimentara si se lasa iar la crescut inca 30 de minute
 se unge cu ou si lapte - eu am pus doar galbenusul si 1 lingura de lapte, ca am vrut-o aurie.
hai la cuptor 25 minute la 180 grade.
Aici a fost momentul de panica. Mi-a fost teama ca se va arde in partea de sus
 Am schimbaat setarea doar pe rezistenta de jos, am actionat ventilatia ca sa se coaca totusi 3D si am scazut cu 5 grade temperatura dar mi-a crescut timpul cu vreo 5 minute. Am stat cu ochii lipiti de geamul cuptorului. I-am facut testul scobitorii pentru siguranta, nu era nevoie. Le-am scos pe un gratar si mi s-a parut ca nu o sa fie ca in video. Le-am accoperit cu un prosop si le-am lasat sa se abureasca.


A iesit o minune! Abia astept  sa vad si eu cata lume imi va multumi. Chiar daca nu am fost in verva povestitului azi dar sa ma credeti ca pe cuvant m-am chinuit sa trimit cate 5 poze pe email din telefon si apoi sa le descarc pe calculator ca sa ma pot tine de cuvant, asa chinuri ca mi-a  pierit cheful de povesti cu haz. Poate revin sau poate cand o refac ma apuca cheful de glumite!
Sursa este aici si se cheama Tangzhong milk bread
Va pupa Carmen!

Comentarii

Sofia a spus…
Multumim, Carmen! Arata intr- un mare fel, ca tot ceea ce gatesti tu! Abea astept sa incerc reteta!

Cele mai vizitate

Tort cu volan pentru Stefan

La multi ani, Stefan! Sa-mi traiesti!

Placinta trandafir

Plașantă trandahir pe repede si pe hèităreală! Dânsa nu s-o rășît dar iaca rațeta! Hai, iubiti-ma! 1 pachet de foi de placinta si 50 grame unt topit. Vedeti voi cum îl topiti. Eu mi-am făcut muci cuptorul cu microunde, mai bine îl puneam pe h'aragaz. Prim-as data se face un preludiu scurt cu forma. Se unge ca la masaj. Apoi se apuca cu nesaț o foaie, se vopsește cu untul pricinos si se aduna foaia evantai cu destele si se înșurubează, se pune fix în mijlocul formei următoarea foaie la fel dar adunata asa ca pentru a-ti face un evantai se pune în tava din locul unde se termina prima si se învârte după mijloc si ii dai înainte. Aceleași dejte de mai devreme asejeaza pliurile după cum ii place lu' ochiu. Se vâră cu talent strigând Oleee! în cuptor la 175 de grade. Cat își face treaba lui, tu faci treaba ta. Spargi cu placere 3 oua adaugi 200 gr zahar tos si le bâțâi o lecuta cu telul.asta după ce pe aragaz intr-un ibric se încălzesc 400 ml de lapte cu coaja de lămâie, un baton de

Tort pentru barbati (sani sau tate)

Si juniorul care incepuse sa se bucure..... Si ... "ïnculpata" incercand sa repare imperfectiunile Tortul este facut acum aproape 2 ani, nu-mi amintesc din ce l-am facut. Stiu doar ca sanii i-am croit din ce a cazut din lateralele tortului si am facut greseala de a insiropa blatul cupelor, sa va mai spun ca aveau tendinta de a se dezintegra? Pasta in care l-am imbracata a fost din marshmelow (daca am scris corect?) si evident ca n-a ajuns. Cu greu imi stapaneam lacrimile. Pe atunci n-aveam timp nici sa rasuflu si totusi l-am facut.

Cel mai si cel mai Cozonac autor Mircea Banu - Cozonac impleticit - pentru ca robot Kenwood

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept