Treceți la conținutul principal

Painea de Craciun

Trantesc fix 1 kila de faina in castron si fac o gaura in mijloc unde arunc cu dragoste 3 lingurite de zahar tos si faram un cub de drojdie de 50 grame Budafok. Habar nu am avut ca asa o cheama. D'aia galbena. Umplu fix o sticla de juma de litru pana sus cu apa calda, acu in post sau juma /juma lapte si apa sau cum da Dzeu si bunul frigider cand e fara post si mestec apa cu drojdia si zaharul acolo local ca n-o sa murdaresc altceva cand la vase -bleah, nu-mi place!

 Pana sa scriu  postarea iaca Maiaua mea e vesela.

Am saturat faina cu restul de lichid si am pus sare 1 lingurita pe faina uscata. Pentru tinerele mele cititoare sarea nu are voie sa aibe contact direct cu drojdia care uita sa-si mai faca datoria repede. Si mi-am mai mazgalit mana prin castron si dreapta, sa pot face poze. Ce de sacrificii! Apoi am pus pe rand 4 pumnisori de ulei. Pozele vorbesc. Am continuat mangaierile cu coca pana a ramas si mana si castronul curat. Am inchinat aluatul cum m-a invatat bunica si i-am dat pauza dar numai lui caci eu ma duc la maretul friguder sa vad ce-mi da. 



si am format o bila de aluat pe care am invelit-o cu folie de plastic si-am lasat-o cam 30 de minute sa creasca, sa se faca mare!
si a crescut cu voiosie
am pus hartie de copt in tava, am format ca pe o chifla motul caciulii Mosului, restul l-am asezat cum m-am priceput ca sa-i formam capul, urmand ca mai apoi cu foarfeca de bucatarie sa-i tai barba. Pentru ochi am pus 2 masline si pentru gurita, o rosioara.
cu rabdare l-am lasat pe bietul Mos sa creasca din nou si inainte de cuptor l-am uns cu galbenus de ou si o lingura de lapte, cat sa se bronzeze frumos in cuptor. La cuptor a stat tot cam 30 de minute la 170 de grade.
si iaca si pufosenia in sectiune
Bucurati-va!

Comentarii

Loredana a spus…
Arata tare bine painea de Craciun. de revista, nu altceva, ca si toate bunatile pe care le-ati pregatit cu atat drag!

Cele mai vizitate

Raftul bunicii - bucuria de a lucra cu faina perfecta

 povestim despre faina  Raftul Bunicii

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat  Raftul Bunicii  )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie a...

Tort cu volan pentru Stefan

La multi ani, Stefan! Sa-mi traiesti!

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca        M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.       In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor... - gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne - faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna - drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme... Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu i...