Treceți la conținutul principal

Mucenici moldovenesti

Am pregatit ingredientele:


faina 550g
drojdie uscata 1 plic
lapte 125 ml
zahar 150 g
ou 1
margarina 80g
sare - un praf
miere 2 linguri

Pe foc am pus margarina la topit. Tot aici eu pun si zaharul ca sa se dizolve + mierea. Totul pana devine o licoare .

In masina de paine am pus laptele rece si am venit repede cu licoarea din imagine. Una fierbinte, alta rece = temperatura care-mi trebuie. Pe Domnul Ou l-am batut ca pentru omleta si i-am facut cunostinta cu restul din cuva. Tanti Faina n-am cernut-o pentru ca a fost prea fitoasa azi. ( a se citi - n-am avut chef) si ultima din lista a venit si Coana Drojdia.

Am ales programul de framantare
si mi-am vazut de treaba, nu inainte de a va arata cam ce stie "sora" mea   Masina de Paine
Desi n-aveam voie, am ridicat capacul sa fac o poza pentru voi, cele care aveti rabdare sa cititi, pentru ca in geam straluceste blitul. Asa arata cand s-a astamparat din prima tura de framantare.

Si-am scos-o din masina
Procesul de impletire asa cum am invatat de la bunica mea. Am impartit-o in portii. Si-am intins fiecare fasie asa:
Fiecare fasie am facut-o sul cu palmele. Atentie aluatul nu l-am crestat pana la capat.






Si-am format optul dupa care am unit capetele




Am uns cu galbenus de ou si lapte
 Asezate in tava pe hartie de copt, astept sa creasca si sa intre la cuptor
Pana se vor coace trebuie facut un sirop de zahar si miere din 300 ml de apa si 250g zahar.
Copti si insiropati

Cum nu sunt o mare priceputa in fotografie am facut mai multe poze
Cu parere de rau ca nu puteti gusta am sa va arat doar pufosenia
Gata!

Comentarii

Anonim a spus…
arata senzational!!
Adrian a spus…
Cred ca sunt la fel de gustosi pe cat arata de bine !

Cele mai vizitate

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc

Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat Raftul Bunicii )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie alimentara bolul si l-am varat in cuptor ca sa nu fiu tent…

Soft French Bread Rolls

Soft French Bread Rolls -sursa Youtube

750 g făină 6 g sare 10 g drojdie uscată 35 g zahar Se balmajesc toate acolo sa fix unde o sa se întâmple ce trebuie. 150 ml lapte călduț ( al meu fix din frigider) 180 ml apa călduță (aici am fost disciplinata) 2 ouă (direct de la frigider - cam stresant pt saraca drojdie, ce sa-i fac astea-s orele) 50 gr unt nici moale nici tare... lu asta i-am venit de hac taindu-l bucățele mici, mici Se trântesc in ordine si cate putin. Am hăituit bietul aluat cu mixerul.  Si dupa l-am luat la iubit in maini. Negresa de pe youtube nu si-a bagat mâinile in aluat. Ea a uns un castron cu ulei. Eu Nu! A zis ca a lasat la crescut 1 ora. Eu numa'15 minute sa zic, adica pana m-am învârtit sa pun la loc alea, alea
                            Ea a împărțit la ochi in 12. Eu am cântărit ca-s balanță, puii mei!

 Se întinde fiecare si se ruleaza. Apoi ar trebui sa stea iar. N-am avut timp. Am închinat si-am zis :                                                   …

Maioneza de post

Maioneza asa cum o fac eu.
Fac repede un piure din fulgi de cartofi
Pun 1 lingura de mustar. Iar cand incep cu uleiul torn cate un pic. Cum sunt singura care tin post (daca voi reusi) fac foarte putin
Gata!


Negresa de post

Reteta mai intai pentru cei cu timpul sau rabdarea limitate:

Pregatim ingrediente uscate intr-un castron mai maricel:

300 gr de faina
3 linguri de cacao
un praf de sare
1 lingurita zdravana praf de copt

se amesteca un picusor

Intr-un ibric :

150 ml ulei
300 ml apa
150 gr zahar
vanilie

Pentru mai tarziu: 3-4 linguri cu dulceata, scortisoara, nuci, alune, coaja de lamaie sau portocale, ciocolata pentru topit sau zahar pudra sau nuca de cocos... Dulceata e cam obligatorie in rest e dupa gust, dupa ce ai, dupa muschii fiecaruia !

Deja am elucidat etapele.

Se trece la balmajire. Din ibric se toarna din lichid, in timp ce se amesteca, :)))) peste ce am amestecat in castron. V-am spart cu fraza asta! La final venim cu dulceata si mai amestecam nitel, dupa care ii dam cu zdrang ce avem sau ce vrem. Pentru ca suntem aproape de Craciun eu am pus vanilie si scortisoara, niste alune si caju dulce sarat de la Lidl - cam o mana, cam atat mai aveam in punga. E bine sa fie pusa hartie de copt sau pur…

croque en bouche