Treceți la conținutul principal

Povestea saratelelor din copilarie

Intr-o zi Vic a solicitat saratelele Maminei (bunica mea) intreband asa intr-o doara daca-mi amintesc de ele. Ca o mama adevarata am purces la descoperirea retetei (ca printre  multe alte lucruri am mostenit si caietul ei de retete). Aparatul chiar eu i l-am cumparat cand a aparut pe piata. Mi-amintesc si inca le mai am, cum ne mai straduiam sa facem rost de aparat pentru nuci, gaufrre si cum ma mai rugam de cei care lucrau prin ateliere sa-mi faca varfuri de ornat din cutii de conserva. .... Sa revenim la saratele. E simplu de amestecat toate ingredinetele si simplu de tradus ca borviz inseamna apa minerala, e greu, insa sa ai rabdare sa le coci cate una cate una. Si atunci am bagat si aparatul in priza. Nu se compara gustul si consistenta obtinute cu rabdare pe aragaz fata de cel obtinut electric. Problema cea mare a aparut cand mi-am dat seama ca de fapt ma confrunt cu fenomenul clatitelor. Adica faci si daca nu te baricadezi in bucatarie s-ar putea sa nu apuci sa ai satisfactia muncii ci doar de facut curatenie cand termini pentru ca ele dispar cu o mai mare viteza de cat se fabrica.

Comentarii

Mari a spus…
Am si eu aparat din ala. Pe unde o fi oare?
Ai dreptate ca dispar pana le prepari!
Bune, bune....cu un pahar cu bere linga.

Cele mai vizitate

Raftul bunicii - bucuria de a lucra cu faina perfecta

 povestim despre faina  Raftul Bunicii

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept

Tort cu volan pentru Stefan

La multi ani, Stefan! Sa-mi traiesti!

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat  Raftul Bunicii  )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie a...

Placinta trandafir

Plașantă trandahir pe repede si pe hèităreală! Dânsa nu s-o rășît dar iaca rațeta! Hai, iubiti-ma! 1 pachet de foi de placinta si 50 grame unt topit. Vedeti voi cum îl topiti. Eu mi-am făcut muci cuptorul cu microunde, mai bine îl puneam pe h'aragaz. Prim-as data se face un preludiu scurt cu forma. Se unge ca la masaj. Apoi se apuca cu nesaț o foaie, se vopsește cu untul pricinos si se aduna foaia evantai cu destele si se înșurubează, se pune fix în mijlocul formei următoarea foaie la fel dar adunata asa ca pentru a-ti face un evantai se pune în tava din locul unde se termina prima si se învârte după mijloc si ii dai înainte. Aceleași dejte de mai devreme asejeaza pliurile după cum ii place lu' ochiu. Se vâră cu talent strigând Oleee! în cuptor la 175 de grade. Cat își face treaba lui, tu faci treaba ta. Spargi cu placere 3 oua adaugi 200 gr zahar tos si le bâțâi o lecuta cu telul.asta după ce pe aragaz intr-un ibric se încălzesc 400 ml de lapte cu coaja de lămâie, un baton de ...