Treceți la conținutul principal

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca
       M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.
      In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor...
- gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne
- faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna
- drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme...
Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu iese din prima, sa nu te dezamagesti - familia si prietenii vor aprecia si lauda iar satisfactia este maxima!
    Se poate intampla sa nu iasa perfect pana si celei mai experimentate gospodine. Eu am patit-o chiar anul acesta si stiu si de ce am zbarcit-o, nu grav dar n-a fost puful acela de cozonac, desi coca promitea ceva de exceptie si cu care e obisnuit "publicul" meu


Prima care a onorat provocarea a fost Elena si careia nu i-am multumit suficient pentru  cozonacul de post pe care l-a oferit

Si-a urmat Simona pe care o admir din tot sufletul ca al ei Cozonac simplu, o incantare ochiului, il privesti si nu te saturi, parca ii simti aroma si moliciunea, as putea spune 
" marca Simona Callas"
asa cum ne-a obisnuit



Nu a lipsit nici Vera 
cu povestea cozonacului de Craciun si asa serioasa cum o stiu ne-a incantat cu o poza care iti sugereaza ca lemnele din soba iti incalzesc si sufletul nu doar casa


Artista noastra draga, Cristina Iuliana Pana, 
mama Zmeilor ei, ne-a facut un cozonac care de bun ce-a fost, gata sa nu apuce pozatul




Si daca tot nu v-am convins ca puteti face un cozonac despre care ar putea sa vorbeasca tot neamul incercati reteta Ginei Bradea, doamna care are atata rabdare sa povesteasca despre cum se poate face un cozonac rapid si pufos

Au trecut sarbatorile, am inceput un An Nou si ca intotdeauna cand suntem in acest moment ne gandim cat de frumos am petrecut, cat de repede au trecut sarbatorile si mai ales cat dorim cu totii sa pastram magia sarbatorilor !
Si oricate prajituri ai face parca nu e Craciun daca nu miroase putin si a cozonac !



Comentarii

Foarte frumos! Felicitari! :)
Ce-mi place parada,asa frumos ai scris despre fiecare! FELICITARI!

Cele mai vizitate

Tort cu volan pentru Stefan

La multi ani, Stefan! Sa-mi traiesti!

Placinta trandafir

Plașantă trandahir pe repede si pe hèităreală! Dânsa nu s-o rășît dar iaca rațeta! Hai, iubiti-ma! 1 pachet de foi de placinta si 50 grame unt topit. Vedeti voi cum îl topiti. Eu mi-am făcut muci cuptorul cu microunde, mai bine îl puneam pe h'aragaz. Prim-as data se face un preludiu scurt cu forma. Se unge ca la masaj. Apoi se apuca cu nesaț o foaie, se vopsește cu untul pricinos si se aduna foaia evantai cu destele si se înșurubează, se pune fix în mijlocul formei următoarea foaie la fel dar adunata asa ca pentru a-ti face un evantai se pune în tava din locul unde se termina prima si se învârte după mijloc si ii dai înainte. Aceleași dejte de mai devreme asejeaza pliurile după cum ii place lu' ochiu. Se vâră cu talent strigând Oleee! în cuptor la 175 de grade. Cat își face treaba lui, tu faci treaba ta. Spargi cu placere 3 oua adaugi 200 gr zahar tos si le bâțâi o lecuta cu telul.asta după ce pe aragaz intr-un ibric se încălzesc 400 ml de lapte cu coaja de lămâie, un baton de

Cel mai si cel mai Cozonac autor Mircea Banu - Cozonac impleticit - pentru ca robot Kenwood

Tort pentru barbati (sani sau tate)

Si juniorul care incepuse sa se bucure..... Si ... "ïnculpata" incercand sa repare imperfectiunile Tortul este facut acum aproape 2 ani, nu-mi amintesc din ce l-am facut. Stiu doar ca sanii i-am croit din ce a cazut din lateralele tortului si am facut greseala de a insiropa blatul cupelor, sa va mai spun ca aveau tendinta de a se dezintegra? Pasta in care l-am imbracata a fost din marshmelow (daca am scris corect?) si evident ca n-a ajuns. Cu greu imi stapaneam lacrimile. Pe atunci n-aveam timp nici sa rasuflu si totusi l-am facut.

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept