Treceți la conținutul principal

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca
       M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.
      In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor...
- gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne
- faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna
- drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme...
Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu iese din prima, sa nu te dezamagesti - familia si prietenii vor aprecia si lauda iar satisfactia este maxima!
    Se poate intampla sa nu iasa perfect pana si celei mai experimentate gospodine. Eu am patit-o chiar anul acesta si stiu si de ce am zbarcit-o, nu grav dar n-a fost puful acela de cozonac, desi coca promitea ceva de exceptie si cu care e obisnuit "publicul" meu


Prima care a onorat provocarea a fost Elena si careia nu i-am multumit suficient pentru  cozonacul de post pe care l-a oferit

Si-a urmat Simona pe care o admir din tot sufletul ca al ei Cozonac simplu, o incantare ochiului, il privesti si nu te saturi, parca ii simti aroma si moliciunea, as putea spune 
" marca Simona Callas"
asa cum ne-a obisnuit



Nu a lipsit nici Vera 
cu povestea cozonacului de Craciun si asa serioasa cum o stiu ne-a incantat cu o poza care iti sugereaza ca lemnele din soba iti incalzesc si sufletul nu doar casa


Artista noastra draga, Cristina Iuliana Pana, 
mama Zmeilor ei, ne-a facut un cozonac care de bun ce-a fost, gata sa nu apuce pozatul




Si daca tot nu v-am convins ca puteti face un cozonac despre care ar putea sa vorbeasca tot neamul incercati reteta Ginei Bradea, doamna care are atata rabdare sa povesteasca despre cum se poate face un cozonac rapid si pufos

Au trecut sarbatorile, am inceput un An Nou si ca intotdeauna cand suntem in acest moment ne gandim cat de frumos am petrecut, cat de repede au trecut sarbatorile si mai ales cat dorim cu totii sa pastram magia sarbatorilor !
Si oricate prajituri ai face parca nu e Craciun daca nu miroase putin si a cozonac !



Comentarii

Foarte frumos! Felicitari! :)
Ce-mi place parada,asa frumos ai scris despre fiecare! FELICITARI!

Cele mai vizitate

Cel mai si cel mai Cozonac autor Mircea Banu - Cozonac impleticit - pentru ca robot Kenwood

Negresa de post

Reteta mai intai pentru cei cu timpul sau rabdarea limitate: Pregatim ingrediente uscate intr-un castron mai maricel: 300 gr de faina 3 linguri de cacao un praf de sare 1 lingurita zdravana praf de copt se amesteca un picusor Intr-un ibric : 150 ml ulei 300 ml apa 150 gr zahar vanilie Pentru mai tarziu: 3-4 linguri cu dulceata, scortisoara, nuci, alune, coaja de lamaie sau portocale, ciocolata pentru topit sau zahar pudra sau nuca de cocos... Dulceata e cam obligatorie in rest e dupa gust, dupa ce ai, dupa muschii fiecaruia ! Deja am elucidat etapele. Se trece la balmajire. Din ibric se toarna din lichid, in timp ce se amesteca, :)))) peste ce am amestecat in castron. V-am spart cu fraza asta! La final venim cu dulceata si mai amestecam nitel, dupa care ii dam cu zdrang ce avem sau ce vrem. Pentru ca suntem aproape de Craciun eu am pus vanilie si scortisoara, niste alune si caju dulce sarat de la Lidl - cam o mana, cam atat mai aveam in punga. E bine sa fie pu

Tort pentru barbati (sani sau tate)

Si juniorul care incepuse sa se bucure..... Si ... "ïnculpata" incercand sa repare imperfectiunile Tortul este facut acum aproape 2 ani, nu-mi amintesc din ce l-am facut. Stiu doar ca sanii i-am croit din ce a cazut din lateralele tortului si am facut greseala de a insiropa blatul cupelor, sa va mai spun ca aveau tendinta de a se dezintegra? Pasta in care l-am imbracata a fost din marshmelow (daca am scris corect?) si evident ca n-a ajuns. Cu greu imi stapaneam lacrimile. Pe atunci n-aveam timp nici sa rasuflu si totusi l-am facut.

Pâine cu lapte

40 gr faina si 200 ml apa se pun pe foc   se fierb, amestecand  s-a legat? E gata! Se pune in bol, se infolieaza si se da la frigider pentru 6 ore (zice reteta) A mea a stat de la 8 dimineata pana la 8 seara si acum reteta originala zice asa 580 gr faina - am pus   60 gr zahar - am zis ca e prea mult pentru romani si am pus doaar 30 gr   12gr sare - pus   10 gr drojdie uscata - pus   10 gr lapte praf - Am constatat ca ce aveam expirase asa ca am sarit dar am mai adaugat o lingura faina    Toate uscaciunile astea se amesteca  pada-dam, pada-damm , nu e nevoie de talent si nici pe mai departe. Asa! Mai departe  avem nevoie de ceva lichide 260 ml lapte (zic eu sa nu fie chiar de la frigider)  50 gr ou ( al meu a avut 55 gr, o balanta ca mine cantareste tot si am zis eu in capul meu... sa vezi ca o sa mai vrea putina faina si a vrut si i-am mai dat 1 lingura plina de faina). Momentul in care se pune si maclavaisul facut de dimineta. Nici asta nu trebuie sa fie dir

Ridiche decor

Nimic mai simplu si frumos decorul din ridiche. Avantajul este ca se poate face cu o zi inainte de masa festiva. Am sa las imaginile sa vorbeasca si daca apar intrebari va astept