Treceți la conținutul principal

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca
       M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.
      In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor...
- gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne
- faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna
- drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme...
Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu iese din prima, sa nu te dezamagesti - familia si prietenii vor aprecia si lauda iar satisfactia este maxima!
    Se poate intampla sa nu iasa perfect pana si celei mai experimentate gospodine. Eu am patit-o chiar anul acesta si stiu si de ce am zbarcit-o, nu grav dar n-a fost puful acela de cozonac, desi coca promitea ceva de exceptie si cu care e obisnuit "publicul" meu


Prima care a onorat provocarea a fost Elena si careia nu i-am multumit suficient pentru  cozonacul de post pe care l-a oferit

Si-a urmat Simona pe care o admir din tot sufletul ca al ei Cozonac simplu, o incantare ochiului, il privesti si nu te saturi, parca ii simti aroma si moliciunea, as putea spune 
" marca Simona Callas"
asa cum ne-a obisnuit



Nu a lipsit nici Vera 
cu povestea cozonacului de Craciun si asa serioasa cum o stiu ne-a incantat cu o poza care iti sugereaza ca lemnele din soba iti incalzesc si sufletul nu doar casa


Artista noastra draga, Cristina Iuliana Pana, 
mama Zmeilor ei, ne-a facut un cozonac care de bun ce-a fost, gata sa nu apuce pozatul




Si daca tot nu v-am convins ca puteti face un cozonac despre care ar putea sa vorbeasca tot neamul incercati reteta Ginei Bradea, doamna care are atata rabdare sa povesteasca despre cum se poate face un cozonac rapid si pufos

Au trecut sarbatorile, am inceput un An Nou si ca intotdeauna cand suntem in acest moment ne gandim cat de frumos am petrecut, cat de repede au trecut sarbatorile si mai ales cat dorim cu totii sa pastram magia sarbatorilor !
Si oricate prajituri ai face parca nu e Craciun daca nu miroase putin si a cozonac !



Comentarii

Elena Bite a spus…
Foarte frumos! Felicitari! :)
Cretu Veronica a spus…
Ce-mi place parada,asa frumos ai scris despre fiecare! FELICITARI!

Cele mai vizitate

Pâine cu lapte

40 gr faina si 200 ml apa se pun pe foc   se fierb, amestecand

 s-a legat? E gata! Se pune in bol, se infolieaza si se da la frigider pentru 6 ore (zice reteta) A mea a stat de la 8 dimineata pana la 8 seara
si acum reteta originala zice asa
580 gr faina - am pus
  60 gr zahar - am zis ca e prea mult pentru romani si am pus doaar 30 gr
  12gr sare - pus
  10 gr drojdie uscata - pus
  10 gr lapte praf - Am constatat ca ce aveam expirase asa ca am sarit dar am mai adaugat o lingura faina
   Toate uscaciunile astea se amesteca  pada-dam, pada-damm , nu e nevoie de talent si nici pe mai departe. Asa! Mai departe  avem nevoie de ceva lichide

260 ml lapte (zic eu sa nu fie chiar de la frigider)
 50 gr ou ( al meu a avut 55 gr, o balanta ca mine cantareste tot si am zis eu in capul meu... sa vezi ca o sa mai vrea putina faina si a vrut si i-am mai dat 1 lingura plina de faina). Momentul in care se pune si maclavaisul facut de dimineta. Nici asta nu trebuie sa fie direct din frigider. De ce?…

Negresa de post

Reteta mai intai pentru cei cu timpul sau rabdarea limitate:

Pregatim ingrediente uscate intr-un castron mai maricel:

300 gr de faina
3 linguri de cacao
un praf de sare
1 lingurita zdravana praf de copt

se amesteca un picusor

Intr-un ibric :

150 ml ulei
300 ml apa
150 gr zahar
vanilie

Pentru mai tarziu: 3-4 linguri cu dulceata, scortisoara, nuci, alune, coaja de lamaie sau portocale, ciocolata pentru topit sau zahar pudra sau nuca de cocos... Dulceata e cam obligatorie in rest e dupa gust, dupa ce ai, dupa muschii fiecaruia !

Deja am elucidat etapele.

Se trece la balmajire. Din ibric se toarna din lichid, in timp ce se amesteca, :)))) peste ce am amestecat in castron. V-am spart cu fraza asta! La final venim cu dulceata si mai amestecam nitel, dupa care ii dam cu zdrang ce avem sau ce vrem. Pentru ca suntem aproape de Craciun eu am pus vanilie si scortisoara, niste alune si caju dulce sarat de la Lidl - cam o mana, cam atat mai aveam in punga. E bine sa fie pusa hartie de copt sau pur…

Glazura stralucitoare colorata

Nu  stiu sa va spun de cati ani caut o reteta pentru o glazura stralucitoare pe care sa o pot colora dupa cum vor muschii mei. Toate incercarile s-au soldat cu "ntz, ntz, ntz... mai caut!" Si de la o reteta scrisa de o fata draguta din Grupul dulce de pe FB amestecat cu niste explicatii dintr-un link din care am inteles si eu cat am putut ca "ablar, nenea, ablar si adaugar si amestecar..." (daca ma uitam la telenovele poate intelegar mai multo) - vedeti si voi - am reusit sa fac glazura pe care trebuie sa o explic pe indelete si s-o las posteritatii si pentru ca am promis ca ma invrednicesc s-o scriu . Hai sa va pupe mama pe toti si sa incep sa explic ce am facut eu si pentru cat ajunge si cum se mentine... bla, bla-uri de acestea pe care majoritatea nu le scriu

Cantitati;
50 ml apa
100 g zahar
100 g glucoza
65 ml lapte condensat
100 g ciocolata alba
6 g gelatina dizolvata in 36 ml apa
Am pus intr-o craticioara 50 ml apa cu 100 gr zahar tos si o tableta de 100 g g…

Mere cu mousse de Matcha

Sa incep prin a va introduce in lumea ceaiul Matcha? Sa incep cu reteta? Sa  incep si eu o data... asa cumva serios? Sau sa incep cu povestea si pataniile pana am reusit sa scot merele mele adorabile dar care nu au nicio treaba cu gustul de mar? (cu promisiunea sa fac si mere din mousse care sa te trimita cu gandul la mere adevarate!)

Ei ups! sau in traducere libere, Ei as!

M-am hotarat: o sa fiu eu si doar eu pana la sfarsitul zilelor indiferent care ar fi miza!
Cel mai important este sa fiu multumita cu si de mine!
Asa ca am sa incep asa cum v-am obisnuit!
De mult, candva, visam sa fac o prajitura ( 2, 3...) cu Matcha pentru ca ma tenta ideea. Imi placea culoarea dar m-a dezarmat pretul practicat de un magazin in buricul Bucurestiului, unde frateeee! o gasisem  ... acum cativa ani... Si mi-am zis: eteeee flosc! sa stea acolo o suta de ani pana o sa cumpar eu daca nu o ieftineste. Si-a venit o zi, ziua aia, ziua care trebuia si-am vazut un concurs... spre rusinea mea nu mai stiu la …

Nimeni nu-i perfect!

Aici veti gasi locul cu rateuri:
Painea mea cu drojdie expirata (daca n-ai ochelari - cauta-i!)