Treceți la conținutul principal

Clatite - Fabrica de clatite - Clatite cu 1000 de gauri si alte clatitoase

 Cum am inceput sa iubesc Tefal va povestesc la final. Ca am acceptat provocarea Fabricii de clatite Tefal e de la sine inteles. Si a sosit pachetul. Eu cu piciorul in gips. Boc, boc, pe gresie am reusit sa deschid usa si sa primesc coletul
 Si m-am bucurat ca un copil  cand le-am citit mesajul
 Iaca ingredientele. Ce sa fac eu mai special? Cu ce sa-i bucur si eu pe ei? Frantuzesc, nefrantuzesc eu trebuie sa fac spectacol, m-am gandit ! Cum francezii si-au pus amprenta si pe Maroc sa facem ceva "en franse" ca pralat, parlim ! :))))
 Si am gasit o reteta, culmea e ca puteam sa mananc si eu umplute altfel. Sa purced la scris:

                           Clatite cu 1000 de gauri sau clatite marocane

Reteta : 1 cana de faina, 2 cani de gris, 1 lingura de zahar, 1 praf de sare, 1 lingura de praf de copt,                    1 lingura drojdie uscata, 3 cani de apa calduta.

mod de lucru : nicio filozofeala
                        Pasul cel mai important - dizolvarea drojdiei in apa calduta cu lingura de zahar
( apa se fura din cantitatea pregatita, nu adaugam in plus) Se toarna totul intr-un blender si se mixeaza, apoi se lasa la crescut 10 minute in care se produce minunea. Se pun cu polonicul in tigaia incinsa si se prajesc doar pe o parte . Vor aparea gaurile, alea 1000 si veti vedea cu ochii vostri cum se usuca si cand sunt gata. Gustul si textura divina. Cel mai mult m-a incantat cand am descoperit ca daca vrei sa le lipesti in cilindru, in con sau in floare, asa calde o poti face si obtii cel mai misto efect.


 Sa recunosc ca fiind fan adevarat eu am acum 4 tigai, pe care le-am impletit pe aragaz :))) si am si mers mai iute ca gandul


 Am uns tigaia totusi cu putin ulei... asa de gust
 iaca gaurile si daca priviti atent se vede cum se ususca
 Umplutura : am tras la tigaie in putin unt spanac si ciuperci taiate cubulete. Cateva felii le-am prajit de amorul artei ca decor la final. Separat am strivit cu mult talent cu o furculisioana 200 g de branza de capra si pentru cremozitate am adaugat unt frecat cu miscari de balerina, nu mult cam vreo 50 grame sa zic ca sa nu se ridice ala de-i zice colesterolu` -  aiurea - ca sa nu fie nici gretos si nici sa strambe careva din nas. Am dat cu oregano, sare, piper, am ras si o lecuta de nucsoara si ghici ce i-am pus si un pic de cimbrisor uscat, atat cat sa te faca sa te intrebi oare ce minune o fi!

 Gata ! am ispravit! Nu ca m-a laudat Ursul dar si vreo 3 vecini. Nu ma intrebati pe mine ca nu am gustat, jur! Daca al meu Urs a spus ca sunt de repetat inseamna ca au fost bune de tot. Sincera sa fiu cred ca le voi face si la padure cand da coltul ierbii, pe gratar, atat de simplu si fermecator e. Ce???? Nu ma vedeti plecand cu tigaia in portbagaj , va fac poza si v-arat, nu ma puneti la incercare ca minte prea multa nu posed.

Si sa nu fac si clatite mai normale dar nu foarte? Asa ceva nu se poate! Am facut doar dintr-un ou sa nu zic ca nu am claticit.

Acu`am vrut sa ma dau mare ca am si cel mai destept mixer de pe pamant la nivel de amatori  si i-am facut o poza dar de obicei eu pun totul intr-o sticla cu gura larga, inchid bine capacul si ma prefac ca sunt un barman pe plaja la Miami, cant si scutur la sticla, bine, bine, torn direct cu sticla in tigai si nu spal nici vase mult. Tin`te bine neneaca cata veselie. 

Ce pun in sticla? Cam asa : la 1 ou, 1 lingura de faina, un varf de lingurita de zahar... sau nu, 100 lapte si 1 lingurita din cea mica de ulei, adica de aia de invarti zaharul in ceasca de cafea.  
Varianta de post nu merge impaturita altfel decat clasic sau insurubata, lesne de ce, daca de aia nu are, de aia nu are, de unde elesticitate? 

Ca sa fie artistic si precis am pus un castronel cat o jumatate de coaja de ou, am centrat clatita cat mai in mijloc, am pus dulceata de afine si am adunat marginile ca la croitorie, am rasucit de 2 ori saculetul si am rasfirat marginile. In mod normal se dau si la cuptor cu nitica smantana si ou pe deasupra, etapa omisa cu gratie! 







 Ca de final exemplificare poftei, marocana cu afine
 lipirea clatitei cu 1000 de gauri sau clatita marocana
 Si o crema dulce cu gris, cireasa nu doar de gust dar si pentru culoare



 Sa traiasca Tefal si provocarea lor cu Fabrica de clatite ca am avut preocupare de studiu. Si daca e fabrica nu aveam cum sa fac doar un model doar fabrica produce nene !!!!

Comentarii

Cele mai vizitate

Negresa de post

Reteta mai intai pentru cei cu timpul sau rabdarea limitate:

Pregatim ingrediente uscate intr-un castron mai maricel:

300 gr de faina
3 linguri de cacao
un praf de sare
1 lingurita zdravana praf de copt

se amesteca un picusor

Intr-un ibric :

150 ml ulei
300 ml apa
150 gr zahar
vanilie

Pentru mai tarziu: 3-4 linguri cu dulceata, scortisoara, nuci, alune, coaja de lamaie sau portocale, ciocolata pentru topit sau zahar pudra sau nuca de cocos... Dulceata e cam obligatorie in rest e dupa gust, dupa ce ai, dupa muschii fiecaruia !

Deja am elucidat etapele.

Se trece la balmajire. Din ibric se toarna din lichid, in timp ce se amesteca, :)))) peste ce am amestecat in castron. V-am spart cu fraza asta! La final venim cu dulceata si mai amestecam nitel, dupa care ii dam cu zdrang ce avem sau ce vrem. Pentru ca suntem aproape de Craciun eu am pus vanilie si scortisoara, niste alune si caju dulce sarat de la Lidl - cam o mana, cam atat mai aveam in punga. E bine sa fie pusa hartie de copt sau pur…

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc

Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat Raftul Bunicii )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie alimentara bolul si l-am varat in cuptor ca sa nu fiu tent…

Glazura stralucitoare colorata

Nu  stiu sa va spun de cati ani caut o reteta pentru o glazura stralucitoare pe care sa o pot colora dupa cum vor muschii mei. Toate incercarile s-au soldat cu "ntz, ntz, ntz... mai caut!" Si de la o reteta scrisa de o fata draguta din Grupul dulce de pe FB amestecat cu niste explicatii dintr-un link din care am inteles si eu cat am putut ca "ablar, nenea, ablar si adaugar si amestecar..." (daca ma uitam la telenovele poate intelegar mai multo) - vedeti si voi - am reusit sa fac glazura pe care trebuie sa o explic pe indelete si s-o las posteritatii si pentru ca am promis ca ma invrednicesc s-o scriu . Hai sa va pupe mama pe toti si sa incep sa explic ce am facut eu si pentru cat ajunge si cum se mentine... bla, bla-uri de acestea pe care majoritatea nu le scriu

Cantitati;
50 ml apa
100 g zahar
100 g glucoza
65 ml lapte condensat
100 g ciocolata alba
6 g gelatina dizolvata in 36 ml apa
Am pus intr-o craticioara 50 ml apa cu 100 gr zahar tos si o tableta de 100 g g…

Maioneza de post

Maioneza asa cum o fac eu.
Fac repede un piure din fulgi de cartofi
Pun 1 lingura de mustar. Iar cand incep cu uleiul torn cate un pic. Cum sunt singura care tin post (daca voi reusi) fac foarte putin
Gata!