- cozonac trandafir cu krantz - varianta fara zahar dar cu #greensugar


Ideea de Rossenkrant am preluat-o de la Gabriela Cara iar cantitatile din  reteta bunicii mele care  suna asa:
 ( ce am facut eu in plus)
600 gr faina
 30 gr drojdie   ( am pus un pliculet si un pic de drojdie uscata )
300 ml lapte     ( l-am incalzit usor )
1 ou                  ( l-am batut ca pentru omleta cu praful de sare )
1 praf de sare
4 linguri cu ulei ( le-am pus in lapte si le-am incalzit impreuna)
3 linguri de zahar  ( Am folosit 3 linguri de green sugar )
esente / miroase le zicea bunica mea (coaja de portocala,  lamaie, esenta de vanilie si o jumate de baton de vanilie in lapte)  . Rezulta 2 cozonacei.

pentru umplutura:
- miez de nuca tocata grosier
- 1 lingura de green sugar
- un cubulet de unt moale pentru uns

pentru glazura:
- 3 linguri de green sugar
- 1 lingura de apa

pentru cel normal aceleasi cantitati ca mai sus dar cu zahar normal

Am amestecat  faina cu drojdia praf si cu #greensugar ( #greensugarbloggers )

           Am adugat laptele si uleiul incalzite usurel peste oul batut si apoi peste cele uscate si am pornit robotul

Am fost atenta si am adaugat esente si "miroase" si gata sa nu ma satur cu coca cruda.
Am infoliat vasul si sincer, mi-am vazut de alte` alea prin casa. Cand m-a lovit "piticul" si m-am gandit : ce ziceau aia de la Green Sugar? Ca nu se schimba proprietatile la procesare termica? Ia sa vedem daca au dreptate! Am pus alt zahar green - 3 linguri la caramelizat cu un strop de apa. Rezultatul nu a fost identic cu cel al zaharului normal ca aspect, dar inegalabil ca gust. E un pic mai deschis la culoare si avea tendinta sa se albeasca cand se racea, Am imbracat o craticioara in zaharul green caramelizat si am facut acelasi lucru cu alta craticioara cu zahar normal pentru comparatie.

Si cat am lasat la racit zaharul. In timp ce cel normal paraia de zor, cel green era cuminte. Aluatul meu era de o frumusete rara. 
Am intins cele 2 foi pe rand. Am dat cu unt, am presarat nuca si zahar normal pe unul si greensugar pe celalalt. Am rulat, am taiat rondele si le-am pus in cele 2 craticioare fara sa le incurc.


 cel din craticioarea verde e cu zahar normal

 Care e diferenta? Vedem cand rasturnam. Si rasturnam repede dupa ce coacem ( aprox. 30 minute la 175 de grade, functie si de cuptor) ca sa nu se intareasca zaharul caramel.
 Deci optic - cel cu zahar normal arata muuult mai bine!

 Gustativ - eu zic nicio diferenta in timp ce sotul meu a declarat raspicat ca celalalt e muuult mai bun (adica cel cu green sugar si la suprafata, caci  aluatul a fost acelasi)

 Iaca pufosenia !
 Stau de multe ori si ma gandesc cate fumuri aveam si eu in cap la tinerete , cu cata infrigurare cautam retete noi si cum caut acum caietele vechi de retete. Talentul ar trebui sa apara atunci cand iti doresti sa readuci la viata o reteta dar sa o imbraci modern.
Cum altfel mergea bucata mea de cozonac?
Cu o cafea buna, aburinda si neschimbata la gust datorita lui #greensugar.
Deci ca m-am facut #greensugarbloggers nu-mi pare rau deloc. Am descoperit cel mai sanatos dulce !
Si-i multumesc Gabrielei pentru ideea de a prezenta altfel si a da un plus de gust si savoare.

Comentarii

Lubita Iancu a spus…
Buun,foarte bun!Pup fata harnică!
Trebuie sa-l fac si eu!
Carmen a spus…
pe cuvant ca da

Postări populare de pe acest blog

Croissant - usor si repede de facut

Soft French Bread Rolls

Glazura stralucitoare colorata