vineri, 21 ianuarie 2011

Savarine

si reteta exact cum o am salvata de la o prietena virtuala (nimic din ce am facut dupa retele ei n-am dat gres) pe care o admir si-o iubesc desi nu o cunosc personal

Reteta de SAVARINA dintr-o carte mai veche de bucate a lui Nicolae Olexiuc



Aluatul:
350 g faina
175 g unt
15 g zahar aici am pus eu dupa ochi 3 linguri
1 plic drojdie uscata
4 oua
50 g lapte
sare
unt pt uns forma si faina pt tapetat


Nota: Am mai adaugat la aluat un pic de vanilie, coaja de lamaie si portocala… doar pt aroma.

Siropul:
400 g zahar
600 ml apa

Garnitura:
500 frisca lichida
rom dupa gust o lingurita mica la tot siropul, am vrut doar sa-i dau aroma
marmelada de caise 1 lingura pt fiecare
Aluatul de savarina este asemanator cu cel de cozonac: foarte adevarat insa eu am pus toate in cuva de la masina si am last aparatul sa-si faca de cap vorba vine... ca nu am scapat aluatul din ochi o secunda.
Cine nu are masina poate sa inceapa dupa metoda lui Olexiuc.

"Se cerne faina intr-un castron si se face in ea o gropita in care se pune drojdia dizolvata in lapte cald. Se adauga apoi in gropita ouale, restul de lapte, zaharul, sarea si se amesteca cu faina. La urma se pune untul topit, rece nu cald. Se adauga mirodeniile (astea nu erau in reteta originala). Se amesteca compozitia cu o lingura sau cu o lopatica de lemn si se lasa sa creasca la cald. (A se nota, acest aluat este mult mai moale ca cel de cozonac). "
Se ia o forma speciala de savarina, se unge cu unt, se presara cu faina sau cu pesmet si se umple pe jumatate cu aluatul de mai sus. Se lasa sa creasca. Cand s-a ridicat pana la gura formei, se da la cuptor la temperatura de  180°, pt 30 de minute.
Reteta spunea ca trebuiesc coapte la foc potrivit insa la mine foc potrivit este temperatura (180°C) 
Intre timp se pregateste siropul.
Dupa ce s-au copt am scos tava din cuptor si asa cum erau am pus la fiecare cate o lingurita de sirop in cap si cu o pensula am umezit toata suprafata. Am lasat sa se odihneasca in forma cam 10 minute...dupa care le-am scos pe o tava, le-am pus cu scobitura in sus si am pus in adancitura cate o lingura de sirop lasand sa se absoarba...am repetata operatia pana s-a terminat siropul.
Le-m acoperit si le-am lasat la rece peste noapte.
A doua zi se taie pe jumate cum am facut eu sau se taie doar capacul, se ung cu marmelada, se umple cu frisca. Deasupra fie ca veti face un motz de frisca ori cum se facea pe vremuri se ungea capacul cu dulceata de fructe. Se garniseste cu ce doriti.

Savarinele mai pot fi coapte si in forme mici de tarte.


Aluatul e moale, se poate pune cu lingura daca nu vreti sa-l turnati pe planseta.

Niciun comentariu: